Toen dit voorjaar het kabinet dreigde te vallen – en later viel – riep D66-leider Alexander Pechtold zijn collega’s op om de schouders eronder te zetten. Zonder partijpolitieke keuzes, werd het ‘Kunduz’-akkoord geschreven om Nederland te behoeden voor afwaardering en afstraffing door Europa en kredietbeoordelaars. Een paar maanden later regeert de angst en laat de politiek de oren hangen naar de kiezer.

Een ding moet je Bert van Marwijk nageven. Hoe vaak de 16 miljoen assistent-bondcoaches ook riepen dat hij zijn strategie moest aanpassen, hij bleef vasthouden aan zijn eigen visie. Hij luisterde wel, maar trok zijn schouders op. Hij toonde in al zijn eenvoud zijn eigen leiderschap. Het leverde hem, noch Oranje iets op. Een roemloos afscheid op het EK met schaamteloze nederlagen tegen Denemarken en Duitsland vers op het netvlies. Bert van Marwijk dacht het beter te weten. Hij negeerde goedbedoelde adviezen van collega’s uit het vak, van voetbalanalisten en van 16 miljoen Nederlanders. Toonde hij zijn leiderschap of was het slechts domme arrogantie?

GroenLinks, CDA, VVD, D66 en ChristenUnie sloten eind april een begrotingsakkoord met harde maatregelen. Bezuinigingen en hervormingen waar voorheen jarenlang over werd gesteggeld, werden in minder dan 48 uur genomen. Opeens kon het wel, omdat de deadline van Europa gehaald moest worden en internationale kredietbeoordelaars ons land dreigden af te waarderen. De dames en heren politici zetten hun schouders eronder, sprongen over hun eigen schaduw heen en losten een ‘eeuwig’ durend probleem van partijpolitiek gehannes in no time op. Opeens stonden leiders op.

De vraag dringt zich op waarom Mark Rutte zijn gedoogkabinet eigenlijk liet vallen. Met het weglopen voor verantwoordelijkheid door PVV-leider Geert Wilders, had Rutte veel beter kunnen kiezen voor voortzetting van zijn kabinet. Bijvoorbeeld in een nieuwe gedoogconstructie of een aanvulling op het kabinet door andere partijen toe te laten. Mark verkoos de duurste optie en sindsdien ligt Nederland stil. Veel issues zijn controversieel verklaard en worden pas door een nieuw kabinet opgepakt. De verkiezingen kosten de overheid op verschillende fronten ongelooflijk veel geld. Geld wat er nauwelijks is en niet uitgegeven kan worden aan zinvollere zaken.

Bij de behandeling van het ‘Kunduz’-akkoord werd al gesteld dat maatregelen houdbaar zouden zijn tot de verkiezingen op 12 september. Die houdbaarheid bleek de afgelopen weken zelfs nu al geen stand te houden. Met de VVD en GroenLinks voorop, die door het akkoord veel virtuele stemmen verloren, wordt met het oog op de verkiezingen opzichtig gedraaid, om de kiezer weer terug te winnen. Niet voor niets riep Dick Boer, de bestuursvoorzitter van Ahold, de dames en heren politici in het Financieele Dagblad op, om zich nu eindelijk eens aan de afgesproken afspraken te houden.

De enige partij die geen hinder lijkt te ondervinden van het Kunduz-akkoord is D66, omdat Alexander Pechtold wel vasthoudt aan de afspraken. Of ze nu leuk zijn of niet. Bezuinigen en hervormen kosten ons geld. We merken het allemaal in de portemonnee. Welk akkoord er ook zou zijn gesloten, het raakt ons altijd of zoals Dick Boer al zei ‘we moeten door de zure appels heen bijten.’

Als onze politici hun leiderschap zouden tonen door standvastig ons land verder te willen helpen, dan zou de waan van de kiezer geen leidraad zijn, maar de toekomst van ons land. Hup, dames en heren politici, de schouders eronder. Hup, Holland hup. Had Bert van Marwijk nu maar wel -eerder- naar die ‘kiezers’ geluisterd…

Jacques Happe

Jacques Happe is vicevoorzitter van Welcom, het
Amsterdamse communicatienetwerk, zelfstandig journalist, mediastrateeg en
communicatiemanager bij Highlow
Communications
, dat hij 4 augustus 1986 op 19-jarige leeftijd oprichtte.